Sivut

torstai 28. heinäkuuta 2016

VAALEA REIKÄLEIPÄ

Eilen kun tein sitruunapastaa niin halusin lisukkeeksi leipoa leipää.

Yleensä teen sämpylöitä, mutta nyt halusin kokeilla jotain uutta ja löysin mielenkiintoisen ohjeen Ruokapankki-blogista ja sitä päätin toteuttaa.

Hieman sitäkin muokkailin. Tein kaksi satsia, toiseen tuli kaurahiutaleita ja siemeniä ja toiseen tuli valkosipulia ja kaurahiutaleita. Toinen pääsi suoraan pakkaseen joten en osaa vielä sanoa kumpi niistä on maukkaampi, mutta valkosipuli-kaurahiutaleversio ainakin oli ihanan pehmeä ja mehukas, vielä seuraavana aamunakin.


Mehevä vaalea reikäleipä 1 leipä

1 ps kuivahiivaa / 25 g tuorehiivaa tai
2 dl kädenlämpöistä vettä
5-6 dl sämpyläjauhoseosta
1-2 rkl sokeria, hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
125 g / ½ prk maitorahkaa
½ dl auringonkukan ja kurpitsansiemeniä, kaurahiutaleita
2 rkl rypsiöljyä tai voita sulatettuna

Lisäksi:

1 rkl vehnäjauhoja leivän taputteluun
voiteluun kananmuna
ripaus suolaa
kurpitsansiemeniä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen ja sekoita joukkoon 2 dl jauhoista vatkaten. Peitä taikinan juuri liinalla ja anna kohota noin 10-15 minuuttia.

Kun juuri kuplii, niin lisää suola sekä sokeri. Alusta loput jauhot vähitellen taikinaan ja lisää maitorahka, siemenet ja rasva alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä löysäksi. Kaada takina leivinpaperin päälle pellille ja ripottele päälle vehnäjauhoja. Taputtele vehnäjauhojen avulla ja muotoile noin 2 cm paksuinen leipä. Pyöräytä lasilla leivän keskelle reikä. Peitä leipä liinalla ja kohota. 

Voitele pinta kananmunalla. Ripottele kurpitsansiemeniä koristeeksi. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä leivän ohjeesta.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6)arvontaan mun blogissa.
    Nyt mun blogiin voi liittyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentista. Itseasiassa blogin ensimmäinen! :) Liityin blogisi lukijakuntaan.

      Poista